17 cze 2012

Sconnes

Sconnes. 
Pyszne małe bułeczki, robi się je szybko i zjada ze smakiem w towarzystwie rodzinki. W Anglii jedzone są do popołudniowej herbatki. U nas to taki miły początek dnia. W towarzystwie serka i swojskiego powidełka smakują wyśmienicie i jaka światowa nazwa :)










Sconnes

Składniki na około 12 średnich sconnes:

·         40 dag mąki pszennej
·         3 łyżeczki proszku do pieczenia
·         1/2 łyżeczki soli
·         10 dag margaryny bezmlecznej
·         5 dag cukru
·         10 dag rodzynek
·         1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego i 250 ml mleka sojowego


Margarynę rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Dodać rodzynki. Wlać mleko z octem, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchów. Szybko wyrobić ciasto rękami (jeśli zbyt mocno się klei - dosypać mąki. Rozwałkować grubo - na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką. Ułożyć na blasze i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Podawać na ciepło lub zimno z masłem, konfiturą i czym się chce.


7 komentarzy:

  1. o, z serkiem i powidłami to moja ulubiona wersja podania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki w sam raz rzeczywiście na śniadanie, dla Alergików raczej bez serka ale z dżemikiem będą pycha! Już akceptuję i dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam z masłem , dżemem i clotted cream-em:)bułeczki wygląda rewelacyjnie, zapraszam do wystawienie jednej z Twoich pyszności w konkursie który właśnie trwa na moim bogu.Ciekawe nagrody czekają:)
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/konkurs-kulinarny-zapraszamy_12.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Mamo Alergika - wielkie dzięki za bardzo przydatną akcję i miłą zabawę. czekam na kolejne i ściskam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaś - witam Cię i dziękuję za komentarze, mam nadzieję że będziesz u mnie gościć czasami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fanfary! Ja chcę taką bułeczkę bardzo bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana Patysko, bierz którą chcesz. Może ta pierwsza od góry? Tylko bez serka niestety, ale za to z podwójnymi powidełkami:)Buziaki.

    OdpowiedzUsuń