Sconnes.
Pyszne małe bułeczki, robi się je szybko i zjada ze smakiem w towarzystwie rodzinki. W Anglii jedzone są do popołudniowej herbatki. U nas to taki miły początek dnia. W towarzystwie serka i swojskiego powidełka smakują wyśmienicie i jaka światowa nazwa :)
Sconnes
Składniki na około 12 średnich sconnes:
·
40 dag mąki pszennej
·
3 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1/2 łyżeczki soli
·
10 dag margaryny bezmlecznej
·
5 dag cukru
·
10 dag rodzynek
· 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego i 250 ml mleka sojowego
Margarynę rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Dodać
rodzynki. Wlać mleko z octem, zostawiając trochę płynu do posmarowania
wierzchów. Szybko wyrobić ciasto rękami (jeśli zbyt mocno się klei - dosypać
mąki. Rozwałkować grubo - na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką. Ułożyć na
blasze i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Podawać na ciepło lub zimno z masłem, konfiturą i czym się chce.
o, z serkiem i powidłami to moja ulubiona wersja podania :)
OdpowiedzUsuńBułeczki w sam raz rzeczywiście na śniadanie, dla Alergików raczej bez serka ale z dżemikiem będą pycha! Już akceptuję i dziękuję za udział w akcji!
OdpowiedzUsuńuwielbiam z masłem , dżemem i clotted cream-em:)bułeczki wygląda rewelacyjnie, zapraszam do wystawienie jednej z Twoich pyszności w konkursie który właśnie trwa na moim bogu.Ciekawe nagrody czekają:)
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/konkurs-kulinarny-zapraszamy_12.html
Mamo Alergika - wielkie dzięki za bardzo przydatną akcję i miłą zabawę. czekam na kolejne i ściskam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKaś - witam Cię i dziękuję za komentarze, mam nadzieję że będziesz u mnie gościć czasami :)
OdpowiedzUsuńFanfary! Ja chcę taką bułeczkę bardzo bardzo! :)
OdpowiedzUsuńKochana Patysko, bierz którą chcesz. Może ta pierwsza od góry? Tylko bez serka niestety, ale za to z podwójnymi powidełkami:)Buziaki.
OdpowiedzUsuń