1 maj 2012

Palce lizać...

Ostatnio zrobiłam małe "coś na ząbek". Było ładniutkie, pyszniutkie i proste do wykonania. Smakowało dużym i małym, a nawet tym średnim. Myślę, że przepis nadaje się do akcji Kinder Party oraz Finger Food. 






Należy mieć: chleb pumpernikiel lub inny, który posłuży za podstawę danka (może bagietka pokrojona na małe krążki), ogórek świeży, łosoś wędzony, pastę z awokado  (awokado roztarte z czosnkiem i solą), pastę łososiową - Pastella, serek kozi (lub inny ulubiony), serek typu twarożek smarowny, winogrona, owoc granatu (opcjonalnie - fajnie wygląda), szynkę parmeńską, śliwki suszone kalifornijskie, zieleninę do dekoracji. 
Krążki chlebka smarujemy pastą łososiową, kładziemy kawałeczek łososia i dekorujemy kolorowo, okrągłe plasterki serka koziego smarujemy pastą z awokado i dekorujemy winogronkiem, kawałki ogórka smarujemy serkiem i dekorujemy łososiem i granatem, połówki śliwki zawijamy w szynkę i spinamy wykałaczką. Możliwa jest tu szalona inwencja własna - im więcej pomysłów, tym lepiej i smaczniej.
Życzę smacznego!

4 komentarze:

  1. Pychotki :) Strasznie lubię takie razwmordeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super apetycznie! Musze wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie przekąski! Aż mi ślinka pociekła! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdybym tylko mogła przesłać Ci on line :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń